Autor: Roșca Mihaela Cristina, profesor pentru învățământul preșcolar
Școală/organizație: Grădinița cu program prelungit „Licurici” Galați, România
Introducere
Pornind de la scenariul „Connecting with the Environment using our Senses”, am susținut o activitate integrată în cadrul Inspecției Curente nr. 2 pentru obținerea Gradului Didactic 1, prin intermediul căreia am încercat să aducem natura în sala de grupă în scopul investigării acesteia cu ajutorul simțurilor. Bineînțeles că, am adaptat acest scenariu la particularitățile de vârstă ale preșcolarilor, aceștia având vârste cuprinse între 3 și 4 ani (grupa mică). Durata întregii activități fost de 3 ore.
Astfel, copiii au observat laleaua (însușiri și părți componente), investigând-o prin intermediul simțului vizual, tactil, olfactiv, chiar auditiv. După încheierea activității frontale, copilașii au pus în aplicare informațiile însușite în această etapă, în centrele de lucru deschise, utilizând din nou simțurile: au căutat umbrele florilor, au realizat o lucrare colectivă (macheta cu „Floricele colorate, în grădina primăverii așezate”) și au plantat lalele. De asemenea, în cadrul activității am utilizat resursa digitală, copiii demonstrând că au înțeles cele învățate. Denumirea întregii zile a fost „Parfum și culoare în grădina primăverii”.
Obiectivele urmărite:
a) Cognitiv-informaționale:
- Să recunoască însușirile vizibile ale lalelei: culoare, formă, miros;
- Să denumească părțile componente ale lalelei: rădăcină, bulb, tulpină, frunze, floare;
- Să sesizeze, exersând posibilitățile sale de cunoaștere prin: văz, pipăit, miros;
- Să precizeze care este mediul de viață și condițiile necesare pentru ca laleaua să poată supraviețui;
- Să asambleze în ordinea corectă laleaua, pe baza observării directe și a imaginilor prezentate.
b) Socio-afective:
- Să-și exprime plăcerea și interesul pentru activitate, prin participare activă;
c) Psiho-motorii:
- Să manipuleze cu grijă laleaua, fără să o rupă.
Resurse utilizate:
- Procedurale: observația, conversația, explicația, învățarea prin descoperire, exercițiul, problematizarea, expunerea, metoda Ciorchinelui.
- Materiale: planșe cu lalele și mediul lor de viață, lalele cu rădăcină și bulb, puzzle cu părțile componente ale lalelei, tablă magnetică/flipchart, jetoane cu părțile componente ale lalelei, videoproiector, panou proiecție, laptop, resursă digitală- joc „Ce știu despre lalea?”
- Organizatorice: frontal, individual
Etapele activității:
I. Moment organizatoric (5 minute)
În vederea desfășurării activității în condiții optime, mobilierul este așezat corespunzător modului de concepere al activității și se asigură o atmosferă de lucru adecvată.
Activitatea debutează cu Întâlnirea de dimineață (15 minute) în care copiii au posibilitatea de a-și împărtăși ideile, de a-și manifesta starea de spirit, de bună dispoziție.
Salutul se va realiza în grup, prin intermediul unei poezii în versuri („Bună dimineața, cer frumos!)
Prezența, se va realiza în manieră interactivă. Fiecare copil va veni să își mute fotografia din coloana „Acasă” în coloana „La grădiniță”. Un copil va identifica, în funcție de fotografiile rămase în coloana „Acasă”, copiii care sunt absenți.
Calendarul naturii, unde se adresează copiilor următoarele întrebări: În ce anotimp suntem?; Cum este vremea afara?; Cum ne-am îmbrăcat noi?
„Iarna a trecut,
Iarba a-nverzit,
Floarea a-nflorit,
Cine a venit?” (primăvara)
Apoi se completează Calendarul cu simbolurile corespunzătoare.
Activitatea de grup se va realiza prin jocul de mișcare „Fac gimnastică de mic!”: „Fac gimnastică de mic,/ Merg în pas alergător,/ Sar apoi într-un picior,/ Mă opresc, respir ușor,/ Deschid brațele și zbor./ Mă aplec și uite-așa/ Am cules azi o lalea.”
Mesajul zilei: Iubiți florile, dragi copii! Ele ne aduc frumusețe, bucurie și culoare”
II. Reactualizarea cunoștințelor (5 minute)
Noutatea zilei: Educatoarea le prezintă copiilor un colț special amenajat, unde Zâna Primăvara a lăsat un coș plin de …. (lalele). „Sunteți curioși?” Sub îndrumările educatoarei copiii vor descoperi coșul cu lalele și o scrisoare de la zâna Primăvară. Se va purta o discuție la modul general despre florile de primăvară, unde trăiesc, ce culori au petalele lor, de ce sunt importante.
III. Captarea atenției (5 minute)
Prin intermediul scrisorii citite de educatoare (Anexa 1), aflăm că zâna Primăvară a trimis mai multe materiale și surprize, urmând să vină ulterior să vadă cum s-au descurcat copilașii în îndeplinirea sarcinilor primite.
Educatoarea citește scrisoarea unde sunt precizate activitățile care urmează a fi desfășurate de preșcolari: „vom observa cu atenție laleaua și vom afla multe lucruri despre ea, vom realiza floricele pentru grădina primăverii, prin lipire, iar la centrele de activitate ne vom juca cu florile de primăvară (le vom planta, observa, lipi, le vom căuta umbrele), iar cei care își vor finaliza lucrările vor primi recompense din partea zânei Primăvară”.
Scrisoarea Zânei Primăvară
„Sunt Zâna Primăvară, dragii mei copii
Și am venit la voi la grupă doar cu bucurii.
În timp ce azi veneam spre voi,
A bătut vântu-n zăvoi.
Și mi-a luat de pe rochiță
Un coș mare, fermecat, de surprize încărcat.
Dacă a ajuns la voi, v-aș ruga să faceți voi,
Câteva activități, ce ne-or bucura pe toți:
Lalele veți observa, cu ele vă veți juca,
Lucruri noi veți învăța.
Apoi îmi veți pregăti, floricele mici, zglobii,
Pentru grădinița mea, spre a o-nfrumuseța.
Dragi copii, v-aș mai ruga, dacă se va putea
Floricele cu bulbișori, să plantați voi câteva.
Umbrele de veți găsi, bucuroasă eu voi fi,
Și de veți lucra cu toți, și surprize voi avea, I le-am dat doamnei voastre, ea vă va recompensa.”
IV. Anunțarea temei și a obiectivelor (5 min)
Tema zilei se numește „Parfum și culoare în grădina primăverii”. Pentru început vom afla mai multe informații despre lalea, în cadrul activității de Cunoașterea mediului, intitulată „Laleaua” (observare). Se anunță obiectivele: „Dragi copilași, Zâna primăvara dorește să aflați astăzi cât mai multe lucruri despre această floare. O vom cerceta și vom descoperi împreună din ce este alcătuită, care sunt însușirile ei: culoare, formă și miros; cum se hrănește ea, cum trebuie să o îngrijim, la ce o putem folosi, care este mediul de viață și condițiile necesare pentru ca laleaua să supraviețuiască”.
După finalizarea acestei activități, vom lucra pe centrele: Știință, unde veți observa florile primăverii cu ajutorul lupelor și veți găsi umbrele florilor de primăvară; Artă, unde veți lipi floricele pentru grădina primăverii și Nisip și apă, unde veți planta flori cu bulbi. În încheierea zilei, vom realiza mai multe jocuri: „Fiecare floare la a ei culoare”- joc distractiv, „Floricele fermecate/ În perechi vor așezate”- joc de mișcare și atenție, „Gingașă floare, la cine-ajungi oare?”- joc liniștitor.
Prin intermediul cântecului „Vine, vine primăvara!” (Vine, vine primăvara – Cântece de primăvară pentru copii mici | TraLaLa (youtube.com) are loc tranziția către prima activitate pe domenii experiențiale: Cunoașterea mediului- „Laleaua” (observare)
V. Dirijarea învățării (15 minute)
Observarea globală:
- Dragi copii, știți voi ce floare este aceasta? (lalea)
- Se va insista ca preșcolarii să rețină denumirea corectă a florii.
- Eu am stat de vorbă cu o lalea din grădină și mi-a spus că ea trăiește alături de ghiocel și alte flori de primăvară (zambile, lăcrămioare, narcise, toporași). Prezint imagini cu lalele în mediul lor de viață.
- Voi ați văzut undeva lalele? (în grădini, parcuri, la florărie)
- Lalelele cresc în grădini, parcuri, sere, în ghiveci și sunt îngrijite de oameni.
- Pentru a afla cât mai multe lucruri despre lalea, o vom privi și vom afla din ce este alcătuită, ce culoare au părțile componente și cum sunt așezate.
Fiecare copil va primi câte o lalea. Antrenându-și cât mai mulți analizatori copiii observă laleaua arătată de educatoare în mod dirijat, direct. Priviți cum se apucă laleaua de codiță! Să vedem cine va avea cea mai frumoasă lalea la sfârșitul activității. Laleaua este o plantă/floare de primăvară foarte frumoasă și gingașă, care crește în grădini și parcuri, sere și este îngrijită de om.
– INTUIREA SISTEMATICĂ:
Din ce este alcătuită planta? (rădăcină, bulb, tulpină, frunze și floare).
Se prezintă copiilor un ghiveci cu lalele.
- Priviți planta! Dacă tragem de ea, ce se întâmplă? (o smulgem)
- Prin ce este fixată laleaua în pământ? (prin rădăcină)
Rădăcina
Cum arată rădăcina lalelei? (ca niște firișoare lungi)
Ce rol credeți că are rădăcina? (fixează planta să nu cadă și absoarbe apa din pământ)
Bulbul
Ce observăm deasupra rădăcinii? (un bulb)
Cu ce seamănă? (cu o ceapă mică)
La ce credeți că folosește? (păstrează apa pentru plantă)
Tulpina
Ce urmează în continuarea bulbului? (tulpina)
Ce culoare are tulpina? (verde)
Cum este aceasta? (dreaptă, lungă și tare)
Încercați să o îndoiți puțin, fără să o rupeți. Ce observați? (se poate îndoi)
Frunzele
Ce crește pe tulpină? (frunzele)
Ce culoare au frunzele? (acestea au culoarea verde)
Cum sunt acestea? (lungi și ascuțite)
Cu ce seamănă? (cu o lopățică)
SINTEZA PARȚIALĂ: se vor sintetiza părțile componente ale lalelei prin jocul „Spune mai departe”. Educatoarea va începe o propoziție, iar copiii o vor continua folosind cuvintele potrivite: Rădăcina lalelei este…, Bulbul se află în…, Tulpina aeriană are culoarea…, Frunza lalelei are culoarea…Pe tabla magnetică (flipchart) patru copii vor așeza frunzele, tulpina aeriană, bulbul și rădăcina; (joc puzzle).
Floarea
Care este partea cea mai frumoasă a plantei? (floarea)
Ridicați laleaua și priviți floarea acesteia. Cu ce seamănă? (cu un pahar, cu o cupă)
Din ce este formată? (din petale)
Puneți degetul pe o petală. Cum este la atingere? (fină, subțire, fragilă)
Ce culori pot avea petalele? (roșii, galbene, roz, portocalii, mov, etc)
Unde este așezată floarea? (pe tulpină)
Uitați-vă în interiorul florii. Ce puteți vedea? (mijlocul)
Ce culoare are? (galben cu puncte negre)
Puneți degețelul în mijloc. Ce observați? (se ia ceva galben)
Ceea ce se ia, se numește polen, și este hrana albinelor și fluturașilor.
Mirosiți floarea. Ce simțiți? (miroase frumos)
SINTEZA PARȚIALĂ se va realiza prin versurile:
„E gingașă, parfumată,
Pe tulpină așezată,
Foarte frumos colorată.
Polen pentru-albine are,
Ascuns între-a ei petale,
Asta-i a lalelei FLOARE.”
Un copil va așeza pe tabla magnetică (flipchart) floarea plantei, finalizând (completând) puzzle-ul.
MODUL DE ÎNGRIJIRE, CONDIȚII DE VIAȚĂ ALE PLANTEI, FOLOASE
Se precizează locul unde putem întâlni lalele (grădini, parcuri, sere, casele oamenilor)
Condiții de creștere: sol/pământ hrănitor, apă, soare (lumină, căldură)
Foloase: înfrumusețarea grădinilor, caselor, oferirea acestora persoanelor dragi cu diferite ocazii.
În această etapă am utilizat mai multe imagini găsite pe Europeana: Tulpe | Europeana, Purple striped tulip (Tulipa species): flower and leaves. Watercolour. | Europeana, Keukenhof – Tulpenbeete | Europeana, Keukenhof – Tulpenangebot | Europeana, Keukenhof – Tulpenbeet | Europeana
Sinteza finală:
Se va realiza prin intermediul metodei Ciorchinelui. Copiii vor veni pe rând și vor completa pe flipchart, cu imagini, informațiile importante despre lalea (rădăcină, bulb, tulpină, frunze, floare, condiții de viață). Totodată, tot în sinteza finală se va realiza jocul interactiv „Ce știm despre lalea?”, cu ajutorul videoproiectorului și a laptopului (//learningapps.org/watch?v=pankxx0on24).
După finalizarea activității frontale, copiii vor fi rugați să extragă un ecuson din servieta cu surprize a zânei Primăvară (metoda „Mâna oarbă”), realizându-se astfel repartizarea pe centrele de lucru, iar prin versurile „Curăței ca florile” se va realiza tranziția către baie.
VI. Obținerea performanțelor (1h)
La întoarcerea în sala de grupă, prin intermediul versurilor „Hai, frumoase floricele,/ Fuga, fuga alergați,/ În vagoane v-așezați,/ Spre sectoare vă-ndreptați!” (Trenul primăverii), se prezintă centrele de lucru deschise, intuind materialele de lucru de la fiecare centru, explicând și demonstrând modul de lucru:
La centrul Știință copiii vor avea la îndemână lupe și flori de primăvară, planșe, cartonașe cu părți componente ale florilor, pe care le vor putea observa. De asemenea, fiecare copil va primi jocul „Umbre și flori”, având de căutat umbrele obiectelor și de lipit imaginile pe planșa suport.
La centrul Artă (aici se va desfășura a doua activitate din aria domeniilor experiențiale, și anume DOS- Activitate practică: „Floricele colorate, în grădina primăverii așezate”): copiii vor avea de asamblat, prin lipire, flori de primăvară și de așezat în macheta adusă de zâna Primăvară.
La centrul Nisip și apă copiii vor planta flori de primăvară cu bulbi, denumind părțile componente ale plantei, și vor decora ghivecele pentru flori, lipind pe acestea diferite elemente de sezon.
Înainte de a începe lucrul pe centre, se efectuează exerciții de încălzire a mușchilor mici ai mâinii, prin intermediul tranziției 3- „Degetele-mi sunt petale”:
„Scuturăm mânuțele,
Batem tare palmele
Pumnii îi deschidem
Și îi tot închidem.
Degetele-mi sunt petale
Le deschid ca pe o floare:
Boboc, floare, boboc, floare.”
Copiii se așază la centrul al cărei imagine o identifică pe ecusonul extras din servieta zânei, educatoarea urmărindu-i și ajutându-i să își rezolve sarcinile. Li se reamintește copiilor comportamentul pe care trebuie să-l aibă pe perioada desfășurării activității: să vorbească în șoaptă, pentru a nu deranja colegii, să mânuiască cu atenție materialele primite și să ducă la bun sfârșit lucrarea începută, ținând cont de aspectul estetic.
VII. Evaluarea performanțelor și încheierea activității (10 min)
Evaluarea va fi realizată la sfârșitul activității, cu toată grupa de copii, pentru fiecare centru. Se face turul centrelor de interes, iar lucrările deja expuse vor fi prezentate de către copiii cărora le aparțin. Aceștia vor denumi tema și tehnica de lucru utilizată, explicând întregii grupe ce au realizat. Copiii vor fi apreciați pentru modul în care s-au comportat în cadrul fiecărui de interes.
TRANZIŢIA către ultima parte a activității integrate se va realiza prin versurile „Noi cu toți am lucrat”:
„Noi cu toții am lucrat
Și lucrul am terminat,
Bucuroși ne adunăm,
La joc să participăm.”
Activitățile și jocurile didactice alese 2 ( 1 h)
Activitatea desfășurată pe parcursul întregii zile se va încheia cu ALA II, în care se va desfășura: jocul distractiv ,,Fiecare floare la a ei culoare”, jocul de mișcare și atenție ,,Floricele fermecate/ În perechi vor așezate” și jocul liniștitor „Gingașă floare/ La cine-ajungi oare?”.
Joc distractiv: ,,Fiecare floare la a ei culoare”
Desfășurarea jocului:
Fiecare copil va primi o lalea realizată din hârtie (diferite culori). În sala de grupă, pe parchet, se vor afla niște cercuri reprezentând culorile lalelelor primite de copii. Pe fond muzical, copiii se vor mișca și vor dansa, iar când educatoarea va opri muzica, aceștia vor așeza repede laleaua la culoarea potrivită. Cine nu va reuși să așeze laleaua la culoarea/cercul potrivit, va fi eliminat din joc. Se va executa jocul de probă, după care se va repeta jocul de 3-4 ori.
Joc de mișcare și atenție: ,,Floricele fermecate/ În perechi vor așezate”
Desfășurarea jocului:
Copiii vor purta pe cap câte o coroniță cu o floare de primăvară (narcisă, lalea, ghiocel). Educatoarea le cere să se miște liber prin sală, iar la semnalul acesteia: „Caută-ți perechea!”, fiecare copil va căuta în sala de grupă colegul care are pe cap aceeași floare (de aceeași culoare). Coronițele vor fi schimbate, jocul va fi reluat, urmând ca la semnalul educatoarei aceștia să își caute partenerul, care va fi diferit de această dată. Jocul se va repeta de 4-5 ori, în funcție de disponibilitatea copiilor.
Joc liniștitor: „Gingașă floare/ La cine-ajungi oare?”
Desfășurarea jocului:
Copiii se află în semicerc. Educatoare va pregăti o lalea, pe care o va oferi unui copil, rugându-l să spună ce i-a plăcut cel mai mult din activitatea desfășurată în această zi. La rândul său, copilul care a primit laleaua de la educatoare, o va oferi unui coleg.
Încheierea activității
Activitatea se va încheia cu turul galeriei, unde educatoarea împreună cu preșcolarii, vor discuta corectitudinea realizării sarcinilor de lucru, precum și aspectul estetic al lucrărilor. Copiii vor fi stimulați să discute și despre cum au colaborat împreună cu partenerul de lucru în realizarea lucrărilor. La sfârșitul activității, educatoarea va face aprecieri generale privind gradul de implicare al preșcolarilor în activitate, dar și individuale și va oferi stimulente.
Rezultatele obținute
Copiii au reușit să investigheze florile primăverii în sala de grupă, punându-le la îndemână elemente din mediul natural în acest sens. Au reținut însușirile plantelor, părțile componente ale acestora și au utilizat simțurile în descoperirea lor: văzul pentru a remarca însușirile vizuale (formă, mărime, culoare), mirosul pentru a simți mirosul, auzul pentru a auzi ce sunete pot scoate frunzele sau tulpina atunci când sunt rupte, sau ce sunet se aude când smulgem planta din pământ, simțul tactil pentru a simți cum este fiecare parte componentă a plantei- fină, catifelată, netedă/aspră, moale/tare, etc.
Consider că resursele Europeana sunt de un real folos și cred cu tărie că oricând putem învăța unii de la ceilalți. Pentru mine cel mai important lucru a fost că am reușit să-mi ating toate obiectivele stabilite pentru activitate.
Link to the learning scenario implemented: Connecting with the Environment using our Senses (LS-MT-307) – Teaching With Europeana (eun.org)
Do you want to discover more stories of implementation? Click here.
CC BY 4.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Wellcome Collection.